Tara Hategul este mentionata pentru prima data in documente in 1247.
Localitatea Sintamaria Orlea apare in documente abia in 1363, dar vechimea ei este cu mult mai mare.

[ribbon toplink=”true”]Scurt istoric[/ribbon]

Pe teritoriul comunei au fost descoperite mai multe urme de locuire din epoca romana cat si monede din perioada împaratului Septimius Severus si a lui Traian.
Aflându-se într-un loc strategic, între Oltenia, Banat si Transilvania, Hategul reprezenta o etapa importanta a cuceririi romane în Dacia, permitând accesul direct spre Muntii Sureanu, unde se afla centrul statului dac. Dupa doua razboaie si multe batalii crâncene, dintre care o amintim pe cea de la Tapae – Poarta de Fier a Transilvaniei (în apropierea satului Zeicani) – Dacia cade sub stapânire romana. Împaratul Traian decide mutarea populatiei din munti spre zone mai accesibile, iar mai târziu se întemeiaza capitala provinciei la Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
Teritoriul comunei este strabatut de “Drumul roman”, care lega Ulpia Traiana Sarmizegetusa spre cetatile dacice din muntii Orastiei.
În Diploma Cavalerilor Ioaniti din 1247, Hategul este amintit ca parte a Voievodatului lui Litovoi, din care mai faceau parte Oltenia si depresiunea Petrosani. Litovoi refuza sa plateasca tribut regelui maghiar.
În batalia care a urmat, Litovoi este ucis, iar fratele sau, Barbat, este luat prizonier si apoi rascumparat de ai sai. În urma acestor evenimente, Hategul este desprins din voievodat si trecut în stapânirea regatului maghiar.
Regalitatea maghiara construieste la sfârsitul secolului al XIII-lea cetatea Hateg, asezata pe dealul Orlea, ce domina partea de nord-est a depresiunii. În 1317, cetatea este mentionata ca fiind centrul unui domeniu de 12 sate. Trebuie spus ca forma de administrare „comitat” nu a putut fi impusa de la început, iar românii îsi pastrau propriile institutii administrative, sub forma de districte, asa cum era chiar Hategul.
În aceasta perioada se construiesc sau se refac cetati pe tot cuprinsul depresiunii de catre cnezii locali cum ar fi Cândea, familie de cnezi din Râu de Mori si tot de acum dateaza cele mai importante si vechi biserici ortodoxe din Hateg. Dintre acestea, doua se afla pe teritoriul comunei Sîntamaria Orlea: Biserica Sîntamaria Orlea (astazi reformata) si Biserica Sfântul Gheorghe din Sînpetru (ortodoxa).
A urmat o perioada în care autoritatea maghiara a patruns treptat si din ce în ce mai puternic în toate aspectele vietii hateganilor. Unii dintre nobilii locali îsi schimba religia si intra în rândul nobilimii maghiare, familia Cândea devine Kendeffy, iar vechile cetati sunt înlocuite de curti si castele nobiliare. Cel mai important castel este cel din Sîntamaria Orlea, alaturi de care existau altele de mai mici dimensiuni, cum este cel de la Sacel.
Principalul centru polarizator al regiunii este Hategul. Localitatea apare mentionata documentar în anul 1247. În 1360, este consemnata ca district, iar în 1398 este sediul unei cetati regale, în care-si avea resedinta castelanul (reprezentantul voievodului). În 1439, capata statut de oras (oppidum) si în 1764 devine oras graniceresc ( Sintamaria Orlea se afla la numai 3 km de Hategul actual).

Sursa de documentare: Ghid de calatorie în Tara Hategului
autori: Alexandru Andrasanu, Cristian Ciobanu, Dan Valentin Palcu, Eliza Donescu, Iulia Olariu 

Print Friendly, PDF & Email