[ribbon toplink=”true”]Famila Nopcsa (Noapte)[/ribbon]

– Familia Nopcsa este una dintre cele mai cunoscute din toata Transilvania, fiind atestata documentar din 1367. Numele familiei, Nopchia, care înseamna „Noapte”, a fost maghiarizat dupa 1701, devenind Nopcsa. Cu toate astea, în 1848 Laszlo (Vasile) Nopcsa înca se considera român si participa la Adunarea Nationala a românilor de la Blaj. Vasile Nopcsa a fost un personaj foarte interesant, prin biografia lui de-a dreptul spectaculoasa. Despre el se spune ca a fost celebrul tâlhar Fata-Neagra, un soi de haiduc, care noaptea ataca nobilii bogati si îi ajuta pe saraci.
Scriitorul maghiar Jokay Mor, cu câtiva ani înaintea lui Bram Stoker, publica Sarmanii bogati, un roman în care actiunea se petrece în zona Hategului.
Personajul central este baronul Hatzegy, un tâlhar supranumit si Fata-Neagra. Asemanarea dintre acest personaj si baronul Laszlo Nopcsa este atât de mare,
încât multi i-au identificat pe cei doi, mai ales ca, dupa aparitia romanului, familia Nopcsa a avut doua procese cu scriitorul, pe care le-a pierdut. Mai mult, Vasile Nopcsa a disparut de la domiciliul din Sacel.
Toti barbatii din clanul Nopcsa au fost oameni deosebiti. Unul dintre ei a fost celebrul Francz Nopcsa
un reputatpaleontolog de la inceputul secolului XX. El a facut primele studii despre dinozaurii din zona Hategului. Citeste mai mult despre familia Nopcsa
– Familia Cândea, devenita Kendeffy, este cea care a influentat puternic viata economica, sociala si culturala a zonei timp de mai multe secole.
Proprietatile sale se întindeau pe zeci de mii de hectare, iar multe din cladirile din Sîntamaria Orlea, între care si celebrul castel, au fost construite de aceasta. Semnificativa este inscriptia de la intrarea în castel, unde se pastreaza si blazonul familiei:
“Cladirea pe care tu, oaspe, o ai în fata ochilor, este renumita nu atât prin maretia lucrarii si podoabe, ci mai mult prin înlesnirea unei salasluiri tihnite. Cu ajutorul lui Dumnezeu Însusi, cel Preaînalt si Preamarit, cârmuitor al celor dumnezeiesti si al celor omenesti, stapân peste soarta, fara de care în zadar ne trudim, într-un ceas bun a zidit-o Alexius Kendeffi, comite de Râu de Mori, sfetnicul si omul de încredere în treburile interne si externe ale sfintei împaratii chesarice, al regelui si apostolicei maiestati, mai ales al principelui Transilvaniei si laolalta cu preaiubita-i soata, Christina, nascuta contesa Bethlen, a închinat-o pe aceasta, în urma unei fagaduinte, lui Dumnezeu Atoatestatornicitor, iubitilor copii si prietenilor, în anul de Christos 1782.

Print Friendly, PDF & Email