In insula Lesvos, la cel de al 6-lea Congres al Geoparcurilor Europene de la Mitilini, „Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” a fost primit în Reteaua europeana a Geoparcurilor (REG), coordonatorilor proiectului, profesorul Dan Grigorescu si lectorul Alexandru Andrasanu, ambii de la Facultatea de Geologie a Universitatii din Bucuresti, fiindu-le înmânate cu acest prilej Diploma de Membru REG si Certificatul UNESCO de membru în Reteaua Mondiala a Geoparcurilor.

[ribbon toplink=”true”]Geoparcul dinozaurilor Tara hategului[/ribbon]

„Geoparcul” reprezinta un concept nou, lansat de catre UNESCO în anul 1999, care datorita compatibilitatii sale depline cu obiectivul major al Uniunii Europene de dezvoltare durabila a regiunilor a declansat într-un timp foarte scurt actiuni orientate spre crearea de Geoparcuri în diferite regiuni ale Europei. Actiunile declansate au vizat regiuni pe al caror teritoriu sunt concentrate locuri cu o deosebita valoare (culturala, stiintifica sau peisagistica), care printr-un management adecvat pot pune în valoare acest patrimoniu de exceptie în vederea asigurarii cresterii economice, în special prin turism si afaceri, a acestor regiuni.
Un Geoparc este în fond o arie de protectie si de conservare, dar care se distinge conceptual si metodologic fata de Parcurile naturale sau culturale obisnuite prin modul de abordare unitar a patrimoniului natural (animale si plante rare, roci, minerale si fosile, peisaje încântatoare), alaturi de cel cultural si stiintific dintr-o regiune (vestigii ale istoriei mai vechi sau mai noi ale regiunii – situri arheologice, castele, vechi biserici si mânastiri). De aceea una dintre conditiile stabilite de catre UNESCO pentru înfiintarea unui Geoparc este existenta pe un teritoriu bine delimitat geografic a unor locuri reprezentative la nivel înalt atât pentru natura, cât si pentru istoria geologica si umana a unei regiuni. Managementul unui Geoparc are o tinta precisa – ridicarea calitatii vietii locuitorilor din regiune, sau altfel spus demersul spre asigurarea prosperitatii comunitatilor locale. Un Geoparc se construieste cu oamenii locului si pentru ei, fara ca noua structura sa impuna acestora obligatii deosebite, altele decât de a proteja locurile în care traiesc si de a se implica constient în activitati menite sa contribuie la dezvoltarea regiunii.
Primele patru Geoparcuri au luat fiinta în anul 2001, în Franta (Rezervatia Geologica Haute Provence), Spania (Parcul Cultural Maestrazgo), Germania (Geoparcul Vulkaneifel) si în Grecia (Geoparcul Padurea pietrificata din insula Lesvos). În anul urmator alte Geoparcuri au fost create în Marea Britanie, în Italia si în insula Creta, toate prin aplicarea recomandarilor UNESCO si în baza unor legiferari la nivel national. Aceste prime Geoparcuri au convenit sa se asocieze în vederea unei strânse colaborari, initiativa care se afla la originea constituirii în anul 2002 a Retelei Europene a Geoparcurilor (REG). Reteaua creste an de an, în prezent aceasta cuprinde 25 de membri din 11 tari, care au fost primiti în baza evaluarii de catre grupuri de experti a cererilor de aderare însotite de prezentarea detaliata a proiectelor de organizare si de management a regiunilor candidate. Reteaua europeana organizeaza anual conferinte stiintifice, întâlniri ale grupelor de lucru, editeaza buletine informative si actualizeaza pagina sa web – www.europeangeo parks.org REG conlucreaza strâns cu departamentele specializate ale UNESCO pentru conservarea patrimoniului natural, stiintific si cultural.
Contrar unor previziuni pesimiste, Geoparcul nu reprezinta o moda trecatoare, doar o noua forma de conservare a patrimoniului unei regiuni, insuficient diferentiata prin scop si modalitate de actiune de un Parc natural, pentru a justifica includerea ca structura distincta în legislatia de mediu. Geoparcul este în primul rând o strategie de conservare integrata a naturii si culturii unei regiuni, prin formele cele mai expresive si mai semnificative prin care acestea sunt prezente într-o regiune, iar întreaga aceasta strategie este direct îndreptata, prin actiuni si masuri concrete, spre prosperitatea comunitatilor locale. Toate Geoparcurile care compun REG desfasoara actiuni menite sa creasca vizibilitatea propriilor regiuni, actiunile sunt foarte variate si reflecta aspectele specifice fiecarui Geoparc, iar peste tot comunitatile locale si-au alaturat fortele acestor constructii.
Pentru noi, cei care am initiat proiectul Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului (GDTH), este o mândrie ca am înscris România între primele 10 tari europene în care Geoparcul a fost recunoscut în plan national, prin decizie guvernamentala (H.G. 2.151/30 noiembrie 2004), primind de asemenea acreditarea internationala din partea UNESCO si a Consiliului director al REG.
GDTH este primul Geoparc recunoscut international din întreg spatiul european al fostelor tari comuniste. Prin aceasta primire, asa cum se arata în textul Diplomei primite la Lesvos în Grecia, „este recunoscuta valoarea exceptionala a patrimoniului geologic al Tarii Hategului, precum si contributia pe care Geoparcul o are pentru dezvoltarea durabila a acestei regiuni”.
GDTH îmbina conservarea geodiversitatii, a biodiversitatii, a patrimoniului cultural si istoric cu activitatile de dezvoltare socio-economica.
Pentru prima oara în România, universitati, autoritati centrale si locale, întreprinderi si organizatii neguvernamentale au realizat un parteneriat pentru crearea Geoparcului si au fundamentat o strategie de dezvoltare bazata pe „studii de necesitate”, în functie de care au putut fi stabilite masurile si activitatile concrete pentru crearea Geoparcului.
Activitatile proiectului, toate aflate în stadii mai avansate sau doar initiate, sunt grupate în cadrul a patru obiective majore:
1. Organizarea unui sistem integrat de management al ariilor naturale protejate si a siturilor culturale si istorice, având în vedere si dezvoltarea infrastructurii si a facilitatilor necesare dezvoltarii turismului în regiune, cu precadere a turismului cultural si stiintific.
2. Dezvoltarea educatiei ecologice a tinerilor, bazata pe cunoasterea aprofundata a echilibrelor naturale si pe dezvoltarea capacitatii de interventie în vederea stoparii si preîntâmpinarii degradarilor din cauze antropice sau naturale.
3. Crearea conditiilor pentru dezvoltarea educatiei pe toata durata vietii vizând formarea si reconversia profesionala, pe baza ofertei unui consortiu de universitati, partenere în proiectul GDTH în domenii de interes pentru locuitorii regiunii.
4. Revitalizarea traditiilor folclorice si mestesugaresti din regiunea Tarii Hategului.
Cei interesati de constructia acestui nou tip de arie protejata ne-au întrebat de ce am ales Tara Hategului drept regiune a primului Geoparc din România. Un raspuns lapidar este acela ca Tara Hategului corespunde perfect cerintelor enuntate de catre UNESCO pentru un Geoparc: un teritoriu nu foarte mare (GDTH ocupa o suprafata de 102.000 de hectare, între comuna Baru Mare, în est, si satul Zeicani de lânga Portile de Fier ale Transilvaniei, în vest), bine delimitat geografic si cu identitate etno-folclorica (Tara Hategului este strajuita de jur-împrejur de culmile Muntilor Sureanu, Retezat si Poiana Rusca, fapt care i-a atras numele de „tara” în sensul de tinut bine individualizat geografic, un tinut încarcat de istorie si traditii proprii, o adevarata „inima a inimii Românesti”, cum l-a denumit un eminent istoric), cuprinzând situri geologice rare si cu o mare valoare stiintifica, alaturi de alte tipuri de situri naturale, faunistice, floristice, forme de relief încântatoare, dar si locuri de însemnatate istorica deosebita: situri arheologice, medievale sau ale istoriei mai recente (siturile cu „dinozauri pitici”, o particularitate mondiala si un element de atractivitate stiintifica si mediatica, caruia canalul “Discovery” i-a consacrat câteva episoade în cadrul serialelor dedicate „lumilor disparute”, peisajele montane si colinare desenate pe fundalul majestos al crestelor Retezatului si care antureaza urmele castrului roman de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, ale unora dintre cele mai vechi biserici si asezari monahale din tara, cum sunt cele de la Densus, Sântamaria-Orlea si Prislop, vestigiile „castelului din Carpati” care l-a inspirat pe Jules Verne), întreaga aceasta strânsa îmbinare între o natura generoasa, o istorie presarata cu vestigii datând de la începuturile poporului român si care dainuie pâna azi prin melosul si portul hategan, atât de bine personalizat, prin traditiile oierilor, ale tesatoarelor în in si în lâna, ale artizanilor în lemn si lut, fac din Tara Hategului locul cel mai potrivit pentru înfiintarea unui Geoparc.
Alegerea noastra a fost totusi sustinuta si de un factor de natura sentimentala: apropierea de oamenii locului, devenita în multe cazuri reala prietenie, în timpul celor 30 de veri pe care initiatorul acestui proiect, profesorul Dan Grigorescu, le-a petrecut alaturi de studentii sai în cautarea urmelor lasate de dinozaurii care, în urma cu peste 65 de milioane de ani, salasluiau în acest tinut, pe atunci o insula în Oceanul Tethys, nu prea departata de tarmul nordic al Africii. Sunt multi hategani, care ne-au ajutat într-un fel sau altul în desfasurarea, de-a lungul atâtor ani, a cercetarilor noastre paleontologice, ale caror nume s-ar cuveni a fi mentionate, dar pentru ca o lista lunga nu ar fi potrivita în acest articol dedicat Geoparcului Tarii Hategului ne vom rezuma la mentionarea unui singur nume, cel al lui Vulc Doinel din satul Sânpetru, primul care ne-a oferit gazduire si care, an de an, la începutul cercetarilor noastre ne-a ghidat spre locurile din lungul vaii Sibiselului, unde în fiecare primavara, dupa topirea zapezilor, observa aparitia din straturile geologice a unor fragmente de oase fosile. Convietuirea, chiar daca numai temporara, ne-a apropiat de o cunoastere adânca a Tarii Hategului, a locurilor si a oamenilor, cu datinile si aspiratiile lor, fapt care ne-a determinat ca, pe lânga munca noastra stiintifica, sa cautam solutii pentru ca regiunea sa fie mai bine cunoscuta, mai mult vizitata, iar prin masurile pe care aceasta dorita crestere de vizibilitate le-ar declansa, regiunea sa înceapa a se dezvolta mai accelerat, pe masura potentialului sau.
Constructia GDTH este o actiune deosebit de complexa datorita diversitatii obiectivelor ce se cer a fi atinse, toate cu un continut specific, pentru a caror rezolvare sunt necesare forte multiple, cu competente diferite si responsabilitati bine definite. Aceste forte trebuie sa actioneze unitar, într-o perfecta coeziune si printr-o comunicare deschisa, care sa permita schimbul continuu de idei si experiente. În vederea realizarii acestor conditii esentiale pentru asigurarea unui management eficient de care depinde în mare masura succesul proiectului a fost creat Parteneriatul Intercomunal Tara Hategului, din care fac parte primarii tuturor celor 11 comune din Tara Hategului, primarul orasului Hateg, reprezentanti ai Consiliului judetean si Prefecturii judetului Hunedoara, alaturi de universitati, întreprinderi economice, organizatii neguvernamentale, fiecare partener având atributii precise în cadrul proiectului.
Un rol deosebit în activitatile de organizare a Geoparcului, în special a celor legate de cunoasterea aprofundata a realitatilor complexe ale regiunii si locuitorilor sai, revine studentilor de la Universitatile din Bucuresti, Petrosani, de la Universitatea de Arhitectura „Ioan Mincu” din Bucuresti, care sub îndrumarea cadrelor didactice desfasoara, în special în timpul vacantelor de vara, cercetari asupra naturii, a biodiversitatii si geodiversitatii Tarii Hategului, asupra aspectelor sociale si economice, unii dintre acestia continuând cercetarile prin proiectarea unor amenajari si a unor constructii necesare dezvoltarii bazei materiale a turismului în regiune.
Avem convingerea ca prin continuarea activitatilor începute, printr-o strânsa colaborare între partenerii proiectului, prin conlucrare productiva cu Geoparcurile din Reteaua Europeana, printr-o sustinere consistenta, morala si materiala, din partea administratiei centrale si a celei judetene, prin identificarea surselor de finantare a diverselor activitati implicate, Proiectul Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului va determina o schimbare pozitiva majora în viata regiunii si va constitui totodata un model de dezvoltare durabila pentru România, bazat pe cunoastere stiintifica, coeziunea partenerilor si un sistem performant de management al dezvoltarii durabile a regiunilor.
Un parteneriat format din reprezentanti ai Universitatii din Bucuresti, Universitatii de Arhitectura Ion Mincu, Universitatii Petrosani, Consiliului Judetean Hunedoara, consiliilor locale si primariilor localitatilor Densus, General Berthelot, Totesti, Rachitova, Sântamaria Orlea, Baru Mare, Sarmizegetusa, Hateg, Salasu de Sus, Pui, Râu de Mori a asigurat studiul interdisciplinar timp de patru ani a zonei si strângerea datelor necesare realizarii documentatiei în vederea declararii zonei ca arie protejata.
Geoparcul este o arie protejata de tip parc natural, declarat prin Universitatea din Bucuresti va constitui, cu sprijinul autoritatilor administratiei locale si alti parteneri, Unitatea de Administrare, Consiliul Stiintific, Consiliul de Consultativ. Acestea vor fi elementele ce se vor aplica în teritoriul geoparcului prevederile legale privind conservarea patrimoniului natural si cultural.
Initiatori de proiecte în vederea crearii unor noi Geoparcuri din Ungaria, Bulgaria, Croatia ne-au solicitat sa le acordam consultanta în pasii ce trebuie urmati.
Recunoasterea europeana pe care am dobândit-o este desigur un motiv de satisfactie, dar privind în mod realist, tinând seama ca peste trei ani Geoparcul va fi vizitat de experti internationali care vor decide daca obiectivele au fost realizate în totalitate, în functie de care statutul de Geoparc UNESCO va fi prelungit, considerând totodata dificultatile, în primul rând cele de ordin financiar cu care ne confruntam, avem motive sa privim cu emotie viitorul.

Prof. univ. dr. Dan Grigorescu

Print Friendly, PDF & Email